Sammanfattning av Rapport X
Utmaningar i nationens intresse
Den 13 november 2019 släppte Radar ”Rapport X – -Utmaningar i nationens intresse”. Här listas tre områden som hotar Sveriges möjlighet att driva digitaliseringen och därmed även förmågan att upprätthålla svensk konkurrenskraft och välfärd.
Enligt Radar finns det tre särskilt viktiga områden att fokusera på i dagsläget:
- Informationssäkerhet
- Kompetensförsörjning
- Energiförsörjning
Basefarm har gjort en summering av innehållet i rapporten. Vi hoppas det ska ge dig insikter om vilka utmaningar Sverige står inför när det gäller landets förmåga att driva digitalisering.
Det är hög tid att försöka vända dessa utmaningar till möjligheter.
Inledning
IT blir en allt viktigare resurs för att samhället ska fungera. Ändå har digitaliseringsresan
bara börjat.
Sverige var tidigt ute när det gäller att använda internettjänster och digitala offentliga tjänster men vi halkar efter. Enligt en global mätning av satsningar och användning av digitalisering hos företag, myndigheter och medborgare var Sverige 2011 trea i världen. Vid en mätning fem år senare, 2016, hade Sverige fallit till nionde plats. Enligt samma mätning är prognosen 2025 att Sverige kommer att vara på plats 22.
Utmaningarna är så stora att traditionella perspektiv på IT måste överges till förmån för industriella principer som har haft bevisad effekt utanför IT och som är konjunkturbeständiga.
Elförsörjning
I Sverige produceras årligen något mer än det samlade behovet. Ändå är Sverige, jämfört med många andra industrialiserade länder, sämre förberett inför framtiden vad gäller elförsörjning och en robust elinfrastruktur.
Det är inte mängden el som utgör det primära problemet, utan istället att elnätet är underdimensionerat och inte tillräckligt robust på kritiska ställen i den grundläggande infrastrukturen.
Den begränsade kapaciteten i de svenska elnäten är redan ansträngande lokalt och det saknas i nuläget tydliga politiska prioriteringar eller ekonomiska incitament för elnätsägarna för att göra nödvändiga förstärkningar av infrastrukturen.
Det finns en uppenbar risk att tillgången till el kan komma att begränsa möjligheterna att tillämpa ny teknik.
En otillräcklig industrialisering av IT riskerar att drabba Sverige hårdare än andra länder om vi inte hanterar miljöpåverkan och elförbrukning vid IT-investeringsbeslut.
För att lösa utmaningen krävs att privat- och offentlig sektor gör gemensam sak för att detta blir en prioriterad fråga.
Det individuella ansvaret för varje IT-organisation och i varje leverantörsrelation är att:
- Säkerställa att produktion och leverans av all kapacitet sker med den högst industrialiserade form som går att använda.
- Beräkna varje förändrings- eller nyinvesterings nettoeffekt utifrån energibehov, samt därtill kopplad risk och miljöpåverkan.
- Ta fram och arbeta med ramverk och modeller för konsekvensanalys inom området.
Rapporten i sin helhet är på 24 sidor, önskar ni mer information kontakta Radar Eco systems