Det konstateras ofta att den offentliga sektorn har ett stort och angeläget behov av att använda molntjänster för att accelerera sin digitaliseringsresa. Detta då molntjänster erbjuder ofta operativ effektivitet, flexibilitet, riskreducering och säkerhet till en rimlig kostnad. Målet är att möta medborgarnas förväntan på en mer effektiv och transparent styrning tillsammans med växande krav på en mer innovativ verksamhet.
När den offentliga sektorns organisationer börjar flytta till molnet står de ofta inför följande utmaningar:
Föråldrade system och arbetssätt
En kultur med låg riskaptit och långsamma beslutsprocesser, särskilt i större organisationer som också tvingas arbete med äldre IT-system, kan vara ett stort hinder för att anamma ny teknik och nya sätt att arbeta.
Dataskydd och datasuveränitet
Den offentliga sektorns möjligheter att använda molntjänster vägs ofta mot ansvar och skyldighet att modernisera hur samhället fungerar idag, samtidigt som ska hantera mycket känsliga konfidentiella uppgifter om privatpersoner så lokalt och säkert som möjligt.
Upphandlingspolicys
Offentlig verksamhet lyder ofta under stränga regler och policys som tillämpas när organisationen överväger att anlita externa leverantörer, allt från övergripande och allmänna krav på regelefterlevnad, till IT-säkerhet, dataskydd, registerkontroll och transparens.
Budget
Att hantera kostnaderna för en flytt till molnet kan också vara en utmaning. För vissa verksamheter, där det finns årliga IT-budgetar på avdelningsnivå, men där operativa budgetar nycklas ut över hela organisation, är det oklart hur kostnaden för en migrering ska finansieras.
IaaS, PaaS eller SaaS: Den mest lämpliga molnmodellen
Infrastructure as a Service (IaaS), använder virtualiserade resurser. Alla väsentliga komponenter i IT-infrastrukturen läggs upp i molnet. Installation och fysiskt underhåll delegeras till en leverantör. Exempelvis –
Amazon Web Services, Microsoft Azure och Google Compute Engine, Content Capacity Management Systems som Magento.
Platform as a Service (PaaS), är en modell som huvudsakligen riktar sig till utvecklare med fokuserade och detaljerade behov, där tredjeparts-plugins och globala molnbaserade funktioner inte krävs.
Dessa plattformar används för att distribuera applikationer som är specifikt utvecklade för ett företag. PaaS-tjänster tillåter utvecklare att skapa anpassade applikationer utan att behöva hantera befintliga tjänster. De kan bara fokusera på det som ger värde, nämligen affärsfunktioner. Exempel – Kubernetes, OpenShift, e-handelsplattformar.
Software as a Service (SaaS), är en modell för kommersiell drift och distribution av programvara via molnet. Applikationer installeras på fjärrservrar av tjänsteleverantören snarare än på användarens maskin. Applikationerna finns att köpa på prenumerationsbasis. Exempel – Dropbox, Salesforce, Cisco Webex, Microsoft 365, MailChimp, Slack.
PaaS kräver mer ansträngning och användarutbildning än andra modeller, och organisationer har ofta inte tillräckligt många kvalificerade medarbetare för att förstå alla aspekterna av PaaS. De måste sedan förlita sig på företag specialiserade på systemintegration för att hjälpa dem att skriva om applikationer.
PaaS tillhandahåller en plattform för programvara som ger utvecklare friheten att koncentrera sig på att bygga funktionalitet samtidigt som de inte behöver oroa sig för drift av operativsystem, programuppdateringar, begränsningar i lagring eller infrastruktur.
En PaaS-miljö bygger på en delad säkerhetsmodell. Leverantören säkrar infrastrukturen så att PaaS-kunderna kan äga ansvaret för att skydda sina konton, appar och data som finns på plattformen.
Kundcase
LADDA NER VÅR CLOUD RAPPORT FÖR 2021
Förstå företagets potentiella fallgropar och utvecklingsbehov i olika faser av molnresan. Denna rapport ger dig råd och rekommendationer för nästa steg i din molnresa, från 442 IT-experter.
Vill du skapa en digital strategi för framtiden?
I en värld i ständig förändring är det inte bara en fördel att vara i framkant, det är en nödvändighet.
Allt om molnet
Din kompletta guide till en framtidssäkrad multicloud strategi