Franska ägare ändrar inte Basefarms grundinställning: ”Vi är nära och lokala”
“Trots att Basefarm numera har fransk ägare är det den lokala verksamheten som är nyckeln”. Det säger vd:n Sara Murby Forste apropå att bolaget återigen hamnar högt i kundnöjdhetsundersökningar
För drygt två år sedan kom Sara Murby Forste tillbaka till rollen som Sverige-vd på norska Basefarm efter att ha bott två år i Frankrike. Strax efter att hon var tillbaka fick hennes liv ny fransk prägel då den franska telekomjätten Orange köpte Basefarm i juli 2018. Oranges närvaro i hennes vardag är dock inte särskilt påtaglig, utan Basefarm trummar till stor del på ungefär som tidigare.
– I det dagliga operativa arbetet fungerar allt ungefär som vanligt. Det är klart att det finns olika processer som har ändrat sig. Det som känns mest påtagligt är deras globala affär ibland kan kompletteras med vår lokala närvaro. Tack vare Orange Business Services kan vi gå mot de globala kunderna som finns i Sverige på ett annat sätt. Vi har ett antal olika företag som vi pratar med just nu, säger hon.
Vi har tidigare skrivit om Oranges strategi att förvärva bolag inom it och säkerhet, och fler lär det säkerligen bli. Men för Basefarm är det som sagt traditionell it-outsourcing som gäller fortfarande med Sverige och Norge som huvudmarknader, men man finns även representerat i Nederländerna och Tyskland.
Flera nyrekryteringar
I Sverige kräver nya områden nya rekryteringar, och Sara Murby Forste lyfter fram två nya namn som plockats in. Den ena är Alan McDonald från Tieto, som kommer att vara chef för Professional Services, som är ett område där Basefarm ser ökat behov.
– Vi går mer och mer mot publika molntjänster, som vi traditionellt sett kanske inte jobbat lika mycket med. Men det kommer mer och mer, säger hon och konstaterar att det främst handlar om att kunder vill komma åt tjänster i AWS och Azure, som är bolagets två största partner i det publika molnet.
– Oavsett infrastruktur så ska vi leverera tjänsterna på bästa sätt och se till att kunden verkligen får den stabilitet, kontroll och säkerhet de behöver. Vi vill kunna möta kunden på en mer strategisk nivå.
En annan rekrytering är Jan Rizvi som plockas in från TV4, där han varit med och byggt TV4 Play. Han har även jobbat länge med it-upphandlingar och verksamhetsförändring inom Bonnierkoncernen. På Basefarm får han en rådgivande roll och rent formellt blir han ansvarig för Advisory. – En annan utveckling vi ser är att kunderna är väldigt pålästa och kunniga idag, och vi vill hjälpa till och berätta vad som kan passa kundens behov bäst. Han kommer att hjälpa våra kunder med hur de kan ta sig an multisourcing och vad vi kallar strukturerad flexibilitet, ofta med molntjänster som språngbräda. Det kommer att behövas, särskilt sett i ljuset av vad som händer nu, när företag behöver parera för snabba och oväntade förändringar, säger Sara Murby Forste.
Nöjda kunder är ett viktigt mått och det är en stolt Basefarm-vd som konstaterar att man återigen hamnar högt i Whitelanes och PA Consulting stora kundnöjdhetsranking, där Basefarm knep andraplatsen i Norden efter ständiga ettan TCS. Dessutonm har man hamnat etta i Radars kvalitetsundersökning två år i rad. Och här återkommer Sara Murby Forste än en gång till att det är det lokala som lönar sig.
– Jag tror att det är att vi är nära och lokala, och jobbar i kundteam tätt tillsammans med kunden och deras organisation. Vi känner till deras behov bra och kan hjälpa till med rätt tjänster snabbare och bättre, säger hon.
Basefarm är knappast ensamt om att ha rekryterat från Tietoevry, som just nu genomgår en fusion av det saftigare slaget. Och sådant brukar ge möjligheter för konkurrenterna.
– Det kan säkert finnas kunder som har kommit i kläm och vi tror nog att det finns en hel del duktiga människor vi kan rekrytera därifrån, men det är ingen uttalad strategi, utan vi tittar var vi har behov, säger Sara Murby Forste, som dock tror att det finns en annan aspekt med Tietoevry-affären som skulle kunna gynna Basefarm.
– Det blir en väldigt stor spelare, och det är är väldigt vanligt att stora leverantörer har en verksamhet med lite trögare processer. Där kan vi vara snabbrörliga, flexibla och kompetenta. ett sådant behov är svårare att möta för det större företaget.